Desember

Prosjektutvikling dokumentar

”Garden II”     
Black Cat productions ved Knut Andreas Knutsen og John Kaare Hoversholm

Tildelt: 50 000

Filmen:

Utsira kommune – Norges minste kommune; fire filmregissører den inntar den lille øde øyen, en etter en med sine filmteam. Regissørene er invitert til å lage hver sin kortfilm som skal inngå i Syntax TerrOrkesters «Garden II»- som skal være en utgivelse av film, musikk, litteratur og billedkunst- i et og samme uttrykk.

Hver regissør får utdelt det visuelle bildet av en lydfil, samt en tittel- ingen av dem får høre lyden- denne skal mikses og ferdigstilles med utgangspunkt i rough-cuts av de klippede filmene. Skapelsesprosessen dokumenteres av JK Hoversholm gjennom en egen dokumentarfilmdel.

Det er i hovedsak landskapet på Utsira som legger grunnlaget for estetikken – et uttrykk et sted mellom fiksjon og virkelighet…

Nøkkelpersoner:

Regi: Kieran Kolle/David Alræk, Liv Karin Dahlstrøm, Mats Andersen og Pål Jackman.
Produsenter: Knut Andreas Knutsen og John Kaare Hoversholm.


Produksjonsstøtte dokumentar
”Lille store hjerte”     
Blinkfilm as ved Trude Refsahl

Tildelt: 200 000

Filmen:

”Små og store hjerter” er et dokumentarfilmprosjekt for barn. Det handler om unge og gamle, kjærlighet, vennskap og døden. Noen av karakterene er på vei inn i livet, mens andre er på vei ut. Sammen samles de i en serie kortfilmer hvor vi blir kjent med hva som rører de små og eldre hjertene.

Nøkkelpersoner:
Manus/regi: Yvonne Thomassen
Produsent: Trude Refsahl


Utviklingsstøtte dokumentar
”Piano Man”     
Nydalfilm ved Sven Nydal

Tildelt: 30 000

Filmen:

Andrew, 31, fra Romania tok sitt yrkesvalg etter et besøk på en
pianobar i Lyngdal. Han radbrekker nå rock og poplåter over hele Norge ved hjelp av piano, trommemaskin og stemmebånd.

En kveld kan forløpe slik: Andrew sitter bak et bardisk-piano-hybrid på et høyfjellshotell et sted på Vestlandet. Han lokker med glade toner i et tomt lokale. Etter hvert samler det seg et publikum. De godsnakker med pianisten og koser seg. Han spiller akkurat de sangene de ønsker. Stemningen stiger synkront med omsetningen i baren. Mot slutten av kvelden koker det på dansegolvet, hentesveiser flyr og skjorteflak henger ut av buksene. Andrew er svett men smiler. Tipskrukken er nesten full. Andrew smiler intenst bak sitt bardisk-piano-hybrid.

Nøkkelpersoner for Nydalfilm:

Produsent/Regissør: Sven Nydal


Produksjonsstøtte dokumentar
”Birth of Hope”     
Fet Film ved Lars Jacob L. Dyvik og Vegard Bergheim

Tildelt: 330 000

Filmen:

Dette er en film om en gruppe barn som trosser den overveldende håpløsheten slummen byr på, og kampen de kjemper for sin egen fremtid. Tross alt er dette en film fylt av musikk og glede - en film om Billian Music Family.

Billian Music Family ble startet som en reaksjon på de ufattelige grusomhetene etter Kenyas presidentvalg i 2007, da 1 200 mennesker ble drept og 600 000 tvunget til å flykte. Et håp ble født ved dannelsen av musikkfamilien. I desperasjonens hete forente slumbarn fra flere stammer seg med musikken som eneste fluktvei. De dyrker samholdet i håpet om å bli høyt utdannet og Kenyas beste rappere. Nå skal de bruke budskapet om fred og ansvar for egen fremtid til å inspirere sine medborgere. Den store trusselen er Kenyas kommende presidentvalg i mars neste år.

Nøkkelpersoner:
Regi: Håvard Holme
Foto: Vegard Bergheim
Produsent: Lars Jacob L. Dyvik og Vegard Dale BergheimProsjektutvikling dokumentar
”Dypet”     
Pandora ved Jarle Holmelid og Morten Offerdal

Tildelt: 100 000

Filmen:

’Dypet’ er en dokumentar om de grensesprengende dykkene som ble gjennomført på norsk sokkel tidlig på 1980-tallet. Unge menn tok på seg dykkeroppdragene bokstavelig talt med dødsforakt, vel vitende om at dykk til flere hundre meter innebar ukjente og livsfarlige påkjenninger. Industridykking, også i Nordsjøen, hadde tidligere foregått på relativt grunt vann. Havbunnen ved det første oljefeltet som ble satt i produksjon, Ekofisk, ligger eksempelvis på 70 meters dyp. Ved inngangen til 80-tallet ønsket både oljeselskaper og norske myndigheter at man skulle forsøke å gå dypere, helt ned til 350 meters dyp.

Bakgrunnen var en naturformasjon som inntil da hadde hindret Norge fra å tjene astronomiske summer på olje og gass – Norskerenna. Norskerenna er en kløft i havbunnen utenfor Sør-Norge, som på 1970-tallet ble betraktet som et uoverstigelig hinder for en rørledning mellom de store olje- og gassfeltene ute på sokkelen, og det norske fastlandet. På denne måten hindret også kløften for en effektiv distribusjon av gass mellom Norge og Europa.


Nøkkelpersoner:
Research: Jarle Holmelid
Produsent: Morten Offerdal


Produksjonsstøtte eksperimentell dokumentar
”Forløp”     
Filmkollektivet ved Erlend Haarr Eriksson

Tildelt: 150 000

Filmen:

"Forløp" er en eksperimentell dokumentar som ved hjelp av timelapseteknikk beskriver anleggsprosessen som forandret den kulturhistorisk viktige tomten for «Mjellem & Karlsen» til et moderne bygg for økonomistudenter og mediebedrifter. I overkant av to års anleggsvirksomhet er fanget gjennom bruk av mange kamera, fra flere vinkler, og komprimeres til en tidsdokumentar på femogtyve minutter. Ingen fortellerstemme eller intervjuer gir beskrivelser av det vi ser.  Filmen forteller kun gjennom bilder, musikk og atmosfærelyd.

Filmen vil vise hvordan det historisk viktige skipsverftet Mjellem & Karlsen i Bergen i løpet av tre sommermåneder i 2009 jevnes med jorden for å bli erstattet med et nytt utdanningssenter som stod klart høsten 2011. Filmen er en skildring av en pågående byfornyelse på Marineholmen i Bergen, og gir et unikt perspektiv på en grunnleggende samfunnsprosess. Filmen bærer universelle historielinjer, men beskriver samtidig noe veldig spesifikt og lokalt.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Erlend Haarr Eriksson
Produsent: Erlend Haarr Eriksson

Utvikling dokumentar.
”Jodling og verdensfreden”     
Flimmer film as ved Lars Løge

Tildelt: 50 000

Filmen:

Schlägerorkesteret Polkabjørn og Kleine Heine spiller låter fra de glade dager (?) i 30-tallets Tyskland; med vekt på jodling. Bandet er nå invitert til å holde konsert Tel-Aviv, Israel- kanskje ikke det mest selvsagte spillestedet i verden. Konsert arrangøren er til overmål en homofil klubb i kystbyen.

De (homofile) arrangørene er prisvinnende dokumentarfilmskapere som har tungt politiske filmer i sirkulasjon; og de er kulturliberale mennesker som har en spesiell forkjærlighet for jodling.

Flimmer film vil reise ned  følge konserten (og tilstøtende hendelser)- prosjektets iboende ambivalens er noe Flimmerfilm både har skepsis og inspirasjon overfor- Kleine Heine er smått berømt for utsagn som «… -It was a hit in 1942, a very good year for yodeling».  Vestnorsk filmsenter gir tildeling for å få tatt opptakene i Tel-Aviv.

Nøkkelpersoner:
Manus/regi: Lars Løge/Eivind Tolås
Produsent: Lars Løge/ Johnny Holmvåg

Produksjonstøtte dokumentar
”Mannen som kunne 75 språk”     
Embla Film ved Anne Magnussen

Tildelt: 350 000

Filmen:

”Mannen som kunne 75 språk” er en animasjonsdokumentarfilm om Norgesvennen Georg Julius Justus Sauerwein. Hans livshistorie er en hel epoke i europeisk historie. På 1800- tallet ble mange av Europas folk samlet til stater med ett formål: én stat, et folk og et språk. Dette gikk hardt utover minoritetsfolk og deres språk og kultur. De tyske prestene hevdet at ”Gud forstår ikke litauisk” og ”Alle skolebarn blir til tyskere den dagen de begynner i første klasse”. På denne arenaen finner Georg Sauerwein sin plass. Han var i sin samtid regnet som det største språkgeniet i verden, men valgte å bruke talentet og livet sitt ute blant de mest undertrykte.

I form ønsker filmskaperne å forene den klassiske eventyrgenrens fortellerteknikk med dokumentarfilmens realitetsforankring, både i historiefortelling og i visuelt formspråk.

Nøkkelpersoner:
Manus: Anne Magnussen og Leif Igor Devold
Regi: Anne Magnussen
Rådgiver m særlig ansv. å jobbe for polsk co-prod: Leif Igor Devold

Tildelinger oktober

Prosjektutvikling dokumentar
”Ære”     
Pandora Film A/S ved Ida Kleppe

Tildelt: 150 000


Filmen:
Historien begynner i en liten by øst i Tyrkia, der en familie sin ære blir satt på spill når to unge mennesker forelsker seg i hverandre. Besera og Mehmet rømmer fra sin kurdiske fødeby til like utenfor Istanbul, der de slår seg ned.

Paret får en datter, Nuray, som de oppdrar like strengt som de selv ble. Når Nuray blir 18, velger hun å rømme. Etter en lang reise som går gjennom flere land i Midt-Østen, kommer hun til Norge- der hun etablerer seg og nå bor.

Nuray jobber nå som rådgiver for ungdom, og opplever den samme fortvilelsen hos jenter som møter de patriarkalske skikkene, dobbeltmoral og ikke minst – æresbegrepet.

Nuray reiser tilbake til Tyrkia for å møte sine foreldre og undersøker hva det er som får to generasjoner (i samme familie) til å rømme fra sitt hjem og familie.

Nøkkelpersoner:
Manus: Olaug Spissøy Kyvik og Ida Kleppe
Regi: Olaug Spissøy Kyvik
Foto: Geir Wikse
Klipp: Christian Dahl
Produsent: Ida Kleppe


Prosjektutvikling dokumentar.
”Utgått på dato”     
Sjau as ved David Alræk

Tildelt: 100 000

Filmen:

Nesten 1 milliard mennesker lider i dag av alvorlig underernæring, samtidig kaster vi i Europa og USA mer enn tre ganger så mye mat som kunne mettet disse. Den viktigste synlige årsaken er at maten har gått ut på dato.

En film som presenter flere innfallsvinkler til saken: noen reagerer utfra en mer bærekraftig livsstil, noen er politiske aktivister, - og mange mennesker kjemper rett og slett for å overleve.

Filmskaperne vil åpne opp søppelspannet for oss: - for å fortelle om hvordan det står til med verden i 2013. – En film om politikk, forbrukere, produsenter, følelser, mat og mennesker.

Nøkkelpersoner:
Manus/regi: David Alræk og Kieran Kolle
Produsent: Elin Andersson
Foto: Kieran Kolle
Lyd: Jorunn Børe Eriksen


Produksjon dokumenter
”Break of Dawn”     
Flimmer Film ved Lars Løge

Tildelt: 250 000

Filmen:

Dette er en co-produksjon mellom Radiator Film, Aarhus, og Flimmer Film. Flimmer vil stå for lyd etterarbeid på produksjonen, som skal gjøres på Duper Studios.

Sepideh er en Iransk jente på 16 år som har lovet sin avdøde far å følge sin drøm; hun vil bli astronaut.

Den viljesterke Sepideh har ikke mange støttespillere; hun har sin fysikklærer, Herr Kabiri, og i sine drømmer får hun hjelp av Albert Einstein og Anousheh Ansari, en Iransk kvinne i eksil som ble Irans første romturist.

Sepideh er motarbeidet av sterke krefter: familietradisjoner, kulturelle koder og fattigdom. I et siste desperat forsøk sender hun en e-mail til hennes idol Anouhseh Ansari og ber om hjelp. Hun forventer i sitt stille sinn ikke et svar, men undrenes tid er ikke forbi…

Nøkkelpersoner for Flimmer:
Produsent: Lars Løge
Lyddesign: Yngve Sætre


Prosjektutvikling dokumentar
”Den forbudte lidenskapen”     
Flimmer Film ved Johnny Holmvåg

Tildelt: 100 000

Filmen:

Dette er en dokumentar om de hemmelige lystene. «Kåre» var 8 år da han oppdaget at han ikke var som alle andre. – «Nina» (35) var seks første gang hun kjente de kriblet i kroppen mens hun tisset på seg. «Er det noe galt med meg hvis jeg liker å bli slått?» spurte «Truls» helsesøster når han var 13.

I følge norske helsevedtekter ble disse menneskene erklært normale 1. februar 2010.

Filmen skal ikke spille på sjokk-effekten, den skal derimot forsøke å normalisere sine subjekter- fordi- de er «normale» mennesker med en normal livsførsel.

Utviklingsmidlene skal brukes til casting, en grundig prosjektbeskrivelse samt et pitch som kan brukes i salgsøyemed og søkning av produksjonsmidler.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Hildegunn Wærnes
Foto: Christer Fasmer
Produsent: Johnny Holmvåg


Prosjektutvikling dokumentar
”Fictions and Futures”
Frøken Hellesøy Film ved Ingvild Hellesøy

Tildelt: 70 000

Filmen:

Dokumentaren «Futures and Fictions» som skal bli 75 min., er knyttet opp til den nyetablerte triennalen for samtidskunst i Bergen, Bergen Assembly.

Fremtiden er et nøkkeltema for den første triennalen: gjennom å følge et utvalg av triennalens prosjekter vil man illustrere hvordan utfordringene i den globaliserte verdenen hører sammen, det er et nettverk som vi alle inngår i, både økonomisk, økologisk, og m.h.t naturressurser.

Bergen Assembly 2013 vil utgjøre rammefortellingen for filmen; konkrete prosjekter som presenteres kan undersøkes i den «virkelige» verden også:

- hva er fremtiden for landbruket i U-land når aggressive frøprodusenter tvinger bønder til å kjøpe deres produkter (og ingen andres)- hvordan skal verdens råvarer tas vare på når vi vet hvordan disse har blitt senter for finansiell spekulasjon - helt isolert fra råvarenes egenverdi og hva som er bærekraftig ressursbruk?
På denne måten vil filmen kunne veksle mellom kunstverk og kunstverkets kontekst – vi vil ikke bare få presentert estetiske objekter, men også få vite noe om opprinnelsen og historien bak verket - i Norge og i verden.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Arne Hector og Minze Tummescheit
Produsent: Ingvild Hellesøy
Co-produsent: cìnema copains (Hector & Tummescheit)


Produksjonsstøtte kortfilm
”The cowboy in color”

Raindog Studios ved Johannes Spilling 


Tildelt: 250 000Filmen:
The Cowboy in Color er en animert kortfilm, en fabel om hvordan både det gode og onde, stygge og pene, alle er nødvendig for å skape verden i sin fulle dybde og skjønnhet.

En cowboy vandrer gjennom en svart-hvit og ufruktbar verden. Ei jente han treffer på veien gir han et glass vann, og som takk viser han et magisk triks; ut av hatten trekker han fargeballer. De leker og ballene sprer seg utover dalen. Jentas hage får liv og blir fargelagt i klare primærfarger. Ei ond kråke dukker ned i hagen og stjeler hatten. Med hatten kan hun drepe fargene og skape sin nifse gråtone verden. Cowboyen må ut på jakt etter og kråka og hatten. Men det skal vise seg at det er begges krefter som må til for at dalen skal slå ut i full blomst.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Trygve Nielsen

Animatører: Torjus Førre Erfjord og Ole Herigstad.

Produsent: Johannes Spilling


Prosjektutvikling langfilm
”V2 villmark”      
Filmkompaniet madmonkey ved Einar Loftesnes

Tildelt: 150 000 med midler fra Hordaland fylkeskommune

Filmen:

I skogene nedenfor det ødeliggende vannet fra ”Villmark”, ligger et falleferdig sanatorie som endelig rives. Nå vil man en gang for alle bli kvitt det mystiske stedet med forhistorie som både sykehus og galehus. Den gigantiske og dødsforlatte bygningskroppen skal bare sjekkes for miljøfarlig avfall, før den jevnes med jorden. Fem kontraktsarbeidere tar på seg det skjebnesvangre oppdraget med å gjennomgå bygningsmassen. Jobben blir fort mer enn en jakt på asbest og kvikksølv når de tråkker inn i byggets skremmende fortid. Mystiske spor fører dem tilbake til det mørke vannet fra ”Villmark”, og en grufull hendelse som skjedde der for mange år siden kommer til overflaten.
Du kan rive en bygning, men fortiden.

Nøkkelpersoner:
Manus: Brio Flint
Regi: Pål Øie
Foto: Sjur Aarthun
Produsent: Einar Loftesnes


Prosjektutvikling langfilm
”Kunstdetektivene”         
Piggsvin Film ved Bjørn Sortland og Trude Refsahl

Tildelt: 125 000 med midler fra Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune

Filmen:

En barne-og ungdomsfilm for alle. Historien plasserer seg et sted mellom Tintin og James Bond i form og innhold. Fritt basert på en bok i Sortlands serie om «Kunstdetektivene» som nå har solgt over 200 000 eksemplarer.
"Det skal bli spennende å redefinere historien slik at at det funker på film", sier Bjørn Sortland. "Det blir et stykke fram, vi skal gi oss selv tid til å ta nye og friske grep når Kunstdetektivene skal på kino."

Nøkkelpersoner:
Manus: Bjørn Sortland
Produsent: Trude Refsahl

Prosjektutvikling langfilm
”Blindpassasjer”
A-film+ 41/2 ved Jan Aksel Angeltvedt

Tildelt: 125 000 med midler fra Hordaland fylkeskommune

Filmen:
Adapsjon av hørespillet 'Hvem av oss er den drepte?' av Bing & Bringsværd. Hørespillet har tidligere vært filmatisert av NRK som tv-serien 'Blindpassasjer' (1978)
Romskipet Marco Polo er på vei tilbake til jorden etter et tokt til en tidligere bebodd planet. Det blir snart klart for besetningen at de har en blindpassasjer ombord - en blindpassasjer som har kvittet seg med en av dem og laget en nær perfekt kopi.
Isolert fra omverdenen må alt og alle utfordres i jakten på blindpassasjeren. Under dette presset går gruppen gradvis i oppløsning - og den enkeltes identitet testes til det ytterste: hvordan kan jeg være sikker på at det ikke er meg som er den drepte?
Utviklingen er et samarbeid mellom A-film og 4 1/2 ved produsent Karin Julsrud.

Nøkkelpersoner:
Manus og produsent: Jan Aksel Angeltvedt
Co-produsent: Karin Julsrud

Prosjektutvikling langfilm
”7 rette”     
Duo Film v/Linda Bolstad og Marie Fuglestein

Tildelt: 90 000 med midler fra Bergen kommune


Filmen
:
7 rette er en actionkomedie som handler om den norske drømmen- den ekte drømmen: 7 rette i lotto.

23 år gamle Frederik er et gudebenådet matematisk talent. Han leter etter å finne formelen for å kunne forutsi tilfeldige hendelser- som som vi alle vet «ikke går an».

Ved slump finner Frederik en dag ut formelen, og i stedet for å la verden ta nytte i sin oppdagelse, vil han berike seg selv; prikke inn de 7 lykksalige tallene. Han og vennen Hans Harald setter i gang; når de kan forutsi mynt og kron kasting i en halv time- så kan de vel greie lottotallene også?

Noen andre vet hva de to guttene driver med, og «de andre» har ingen skrupler om hvordan de skal få tak i det de vil.

Alt forandrer seg for Frederik: Kjærligheten, pengene, ikke engang matematikken er helt slik som han trodde den skulle være…

Nøkkelpersoner:
Manus: Anders Teig
Produsenter: Bolstad/Fuglestein

 

Tildelinger august

Prosjektutvikling dokumentar
”Mannen som kunne 75 språk”     
Embla Film ved Trude Refsahl (tlf: 55 21 40 50/ 934 27 513)
Tildelt: 100 000

Filmen:

”Mannen som kunne 75 språk” er en animasjonsdokumentarfilm om Norgesvennen Georg Julius Justus Sauerwein. Hans livshistorie er en hel epoke i europeisk historie. På 1800- tallet ble mange av Europas folk samlet til stater med ett formål: én stat, et folk og et språk. Dette gikk hardt utover minoritetsfolk og deres språk og kultur. De tyske prestene hevdet at ”Gud forstår ikke litauisk” og ”Alle skolebarn blir til tyskere den dagen de begynner i første klasse”. På denne arenaen finner Georg Sauerwein sin plass. Han var i sin samtid regnet som det største språkgeniet i verden, men valgte å bruke talentet og livet sitt ute blant de mest undertrykte.

I form ønsker filmskaperne å forene den klassiske eventyrgenrens fortellerteknikk med dokumentarfilmens realitetsforankring, både i historiefortelling og i visuelt formspråk.

Nøkkelpersoner:
Manus: Anne Magnussen og Leif Igor Devold
Regi: Anne Magnussen
Rådgiver m særlig ansv. å jobbe for polsk co-prod: Leif Igor Devold
Arkiv og billedrettigheter: Elke Larsen
Produksjonsleder: Susanne Bille
Artdirector: Gustav Kvaal
Produsent: Trude Refsahl
Co-produsent m ansvar for salg til utenlandske TVstasjoner: Arild M-Andresen


Produksjonsstøtte kortfilm
”Desse boksehanskane”
Mer Film ved Maria Ekerhovd (tlf: 951 88 118)
Tildelt: 450 000

Filmen:

I en nedslitt kjeller utspiller det seg en giftig kamp mellom far og sønn. De har levd livet i en sterk tro på farens forestilling om sønnens fremtidige tittelkamp som bokser. Nå er selv overtiden i ferd med å løpe fra dem. Sønnen er blitt 43 år, og begynner å stille spørsmål ved realismen i farens ambisjoner. Det avføder et selvforsvar fra faren på egne og sønnens vegne som ender med et smell. Fra dette smellet gror det fram en felles uuttalt enighet om at selv om fantasier kan være smertefulle, kan erkjennelsen av egne begrensninger være drepende.

Nøkkelpersoner:
Manus: Frode Grytten og Gunnar Vikene
Regi: Gunnar Vikene
Produsent: Maria Ekerhovd


Produksjonsstøtte kortfilm/ animasjon
”David og regnmesteren”
Ibis film as ved Lisbeth Dreyer (tlf: 480 48 333)
Tildelt: 400 000

Filmen:

”David og regnmesteren” er en animasjonsfilm som baserer seg på den illustrerte barneboken” David og regnmesteren” av Lisbeth Dreyer og Gustav Kvaal, utgitt på Gyldendal i 2011.

Fortellingen om David som kjeder seg, går ut for å leke alene, for så å streife bort fra huset til en hemmelig og ukjent verden der regnmesteren regjerer over uværsskyer og regnbyer, er en klassisk eventyrfortelling med et vestlandsk tilsnitt, med massevis av ordspill og lek med elementer fra metrologi og vær. Samtidig er det en fortelling om et barns behov for å bli sett og hørt.

Nøkkelpersoner:
Manus: Lisbeth Dreyer
Regi: Lisbeth Dreyer og Gustav Kvaal
Animasjon: Gustav Kvaal
Produsent: Lisbeth Dreyer


Produksjon kortfilm (8 x 3-5 min)
”STD ODDFJORD”     
Flimmer film as ved Einar Loftesnes (tlf: 55 23 15 00/911 40 529)
Tildelt: 350 000

Filmen:

STD Oddfjord er en satireserie med kortfilmer hvor en ønsker å ta for seg fordommer, og å utfordre underliggende stereotyper i det norske samfunn. Samtidig er ambisjonen å ta opp tema som er politisk relevante og å bruke humor for å sette dem i et nytt lys.

Hver kortfilm er en enkeltstående satirisk fortelling basert på velkjente situasjoner innenfor politidramaer/actionfilmer (narkotikaraid, bankran, kidnapping, bombetrussel osv.).

Regiduoen Stian Hafstad og Christer Larsen er for mange bedre kjent som ”Pistolshrimps”. De har gjennom flere år produsert kort fiksjon for nettet gjennom deres YouTubekanal PistolShrimps. Siden starten har de etablert imponerende resultater i innhold og antall klikk. Det mest kjente eksempelet er Titanic SUPER 3D, som i sommer var oppe i 17 millioner klikk. Nå inngår Larsen og Hafstad et samarbeid med Flimmer Film.

Std Oddfjord er et prosjekt bestående av 8 kortfilmer på 3-5 minutter, som Bergens Tidende er med på å finansiere og som skal distribueres på nettportalen bt.no.

Nøkkelpersoner:
Manus: Jim Garvey, Stian Hafstad og Christer Larsen
Regi: Stian Hafstad og Christer Larsen
Foto: Arne D. Storevold Haldorsen
Produsent: Einar Loftesnes


Produksjonsstøtte dokumentar
”Per Fugelli”
Bergefilm ved Trygve Berge (tlf. 900 60 047)
Tildelt:  30 000

Filmen:

Per Fugelli er lege og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Men ifølge han selv fikk han sin egentlige utdannelse da han var distriktslege på Værøy og Røst på 1970-tallet. Møtet med mennesker i fiskerisamfunnet ytterst i Lofoten, fjernt fra forelesningssaler og offentlige helsesannheter, formet hans syn på helse og livskvalitet. I snart 40 år har han gjennom utallige foredrag, nesten 50 bøker og en lang rekke presseoppslag vært en svært aktiv samfunnsdebattant. Hans budskap har hele tiden vært at god helse ikke bare dreier seg om fravær av kroppslige lyter, men like mye om trivsel og verdighet, om selv å kunne definere hva som er bra for meg, og om å sette pris på det livet har å by på uten å bli rammet av en offentlig helsepekefinger. Han har uttalt seg krast overfor de som vil styre folks helse. Fugelli er opptatt av hvordan fordeling av makt og goder i samfunnet påvirker folks helse – ikke bare gjennom økonomisk fordeling, men gjennom fordeling av verdier som trygghet, frihet og verdighet.

Bergefilms plan er å følge Fugelli ikke i embets medfør, men for å treffe mennesker og besøke steder som har vært viktige for utformingen av hans synspunkter. Her vil han gjennom intervjuer, samtaler og møter med gamle kjente fortelle sin historie, vise oss hva han mener er viktig og uviktig for å oppnå den livskvaliteten han fant her for noen tiår siden.

Nøkkelpersoner:
Regi: Trygve Berge
Journalist: Svein Olav Kruse
Fotograf/ lyd: Svein Roger Ivarsen
Produsent: Trygve Berge

Prosjektutvikling dokumentar
”Ære vere våre mødre!”
AG3film ved Anne Gullbjørg Digranes (tlf 930 56 696)
Tildelt: 78 500

Filmen:

Filmen skal handle om kvinner og barn sin innsats i motstandsarbeidet under 2. verdenskrig, med særlig vekt på hvordan mange av dem hjalp sovjetiske borgere i tysk krigsfangenskap og tvangsarbeid i Norge. Filmskaperen ønsker å rette oppmerksomheten mot ”hverdagsfortellingene” som ofte har ”uglamorøse” kvinner i sentrum. Mens mennene drev med sabotasjer, flyktet landet eller på andre måter måtte gå i dekning, var det kvinnene som i stor grad holdt Norge sammen. I dokumentaren vil vi bli kjent med kvinners ukjente helteinnsats og om kvinnene som gjorde det umulige mulig i hverdagen.

Nøkkelpersoner:
Manus, regi og produsent: Anne Gullbjørg Digranes

Prosjektutvikling animasjon
”GRAZIPPI”
Fylgje Film as ved Anders Flatlandsmo (tlf. 920 54 556)
Tildelt: 94 000

Filmen:

Lucia og Vilko er to ungdommer som trøstesløst sitter på et hustak og ser utover den grå og triste byen. De bestemmer seg for å male en av de falleferdige veggene. Med graffitikunst utformer de sitt eget paradis. Når veggen er ferdig spaserer de inn i drømmeverdenen og inn i et koselig lite hvitt hus med sjøen. Men den feilslåtte materialistiske verden henter dem inn igjen.

Nøkkelpersoner:
Manus: Anders Flatlandsmo, Eirik Helle Riise og Barbora Namerova
Regi: Anders Flatlandsmo
Animasjon: Eirik Helle Riise
Redigering og digital animasjon: Mats Ringdal
Produsent: Anders Flatlandsmo

Tildelinger mai

Prosjektutvikling dokumentar
”Kunsten å legge seg paddeflat”
Blåst Film ved Are Pilskog (tlf: 70 33 02 82/ 977 66 471)
Tildelt: 145 000

 

Filmen:
Oddvar og Gunnar, to lokale naturentusiastar, har årleg paddesafari ved Lisjevatnet i Austefjorden. På ei natt har dei telt 5001 padder og det
gjer bestanden til den største i Europa.

No skal ny Europaveg byggast rett igjennom vandringsruta til paddene.
Paddene hopper ikkje slik som froskane, og bruker ein time på ein halv
meter. Dei to entusiastane frykter at paddene vil bli overkjørte og får
vegvesenet med seg på å bygge tunellar for paddene under vegen. Og i anleggsperioden ordnar dei seg like godt jobb i vegvesenet… som
paddeberarar. Kan Oddvar og Gunnars engasjement berge paddene frå
anleggsmaskinene og vil paddetunellane fungere slik dei skal?

Det er eit kostbart prosjekt som skal berge små padder med liten funksjon for oss menneske. Men for dei to entusiastane handlar det om å kunne vise
respekt ovanfor alle dyrearter ute i naturen. Alle har sin rett til å
leve. Det handlar om kunsten å legge seg paddeflat.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Are Pilskog
Produsent: Are Pilskog

 

 

 

Prosjektutvikling dokumentar
”Nerdenes hevn”
Mediacircus ved Jo Torgersen (tlf: 916 95 129)
Tildelt: 89 000

 

Filmen:
Har du noen gang hatt lyst til å være en superhelt? Nerdenes Hevn er dokumentarfilmen om Norges største, ukjente fenomen: Cosplay.

Cosplay, kort for ”costume play”, er en type performance hvor folk kler seg ut som superhelter og karakterer fra japansk tegneserier, videospill, Sci-Fi og fantasy. Cosplay oppstod som en subkultur i Japan på slutten av 70-tallet, men er i dag blitt et verdensomspennende popkulturelt fenomen.

I Nerdenes Hevn vil filmskaperne gi et innblikk i cosplayernes fargerike og underholdende verden, samtidig som de skal avdekke universelle problemstillinger som alle mennesker kan kjenne seg igjen i - utfordringene ved å leve ut sin sanne identitet. Konfliktene som oppstår når man ikke passer inn, og forløsningen når man endelig blir akseptert.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Hildegunn Wærness
Produsent: Jo Torgersen

 

 

 

Prosjektutvikling dokumentar
”Ville Unger”

Aldeles as ved Elisabeth Kleppe (tlf: 922 46 985)
Tildelt: 130 000

 

Filmen:
Tenk å kunne se verden gjennom øynene til et villdyr! For voksne er dette noe som krever en stor dose kreativitet og tankevirksomhet, men de fleste barn lever seg naturlig inn i dyrenes verden ved bruk av fantasi og lek.

”Ville Unger” er en banebrytende produksjon for barn som er forankret i dokumentariske tradisjoner og naturfilm, og krydret med en stor dose nysgjerrighet, humor og fantasi. Ved bruk av nyskapende kamerateknologi og spektakulære bilder fra Norges villmarksliv kombinert med ledende CGI-animasjon, vil unge villdyr selv spille hovedrollene. De snakker med menneskelige barnestemmer og animerte munnbevegelser, og forteller historier med både humor og spenning fra sitt eget liv i villmarken. Gjennom serien reiser vi inn i den norske villmarken for å lære om det magiske og mangfoldige dyrelivet der. ”Ville unger” skal være en naturserie for barn i alderen 6-11 år. Serien skal ikke bare ha høy kvalitet på innhold og fortellerteknikk, men også levere det ypperste av visuelle inntrykk for barnetv-skjermen.

Regissør Ruth Dyson er nylig flyttet til Bergen. Hun er marinbiolog og har bred erfaring med naturproduksjoner, blant annet for BBC. I Norge har hun arbeidet med blant annet ”Havets sølv” og ”Framtidens Norge”. Fotograf og regissør James Ewen har jobbet med naturfoto verden over i over ti år, blant annet for National Georgraphic og BBC Natural History Unit. Ewen er nå basert i Oslo og jobber der som freelancefotograf og regissør.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Ruth Dyson og James Ewen
Foto: James Ewen
Produsent: Elisabeth Kleppe/Aldeles AS

 

 

 

Produksjon dokumentar
”Lysleite”

Restart Film ved Hilde Nerland (tlf: 414 89 056)
Tildelt: 200 000

 

Filmen:
Hva er det med mørketiden? Er den bare tung, eller finnes det glede og inspirasjon i den? En film med utgangspunkt i fotografen sin reise fra Vestlandet til Vesterålen på leting etter lyset. Når de siste høstfargene gir seg i slutten av oktober, så mener mange vi står foran en tung og mørk tid. Fotograf Tor Sivertstøl, bak blant annet serien ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu” på NRK, har gjennom mange år reist rundt i distrikts-Norge. Denne gangen vil han reise alene for å hylle mørketiden i regi av eget selskap.

På turen nordover møter han andre personer som liker seg best i mørketiden, blant annet kunstmaler Ørnulf Opdahl på Sunnmøre og hobbyastronom Egil Enåsen fra Sortland. Fotografen ønsker i denne femti minutters filmen å rendyrke det visuelle og vise det vakre i det mørke.  Bildene skal ligne maleriet i sin form. Fra abstrakte nærbilder til storslått, majestetisk kyst og fjordlandskap.

 

Nøkkelpersoner:
Manus, regi og foto: Tor Sivertstøl
Produsent: Hilde Nerland 

 

 

 

Produksjonsstøtte, dokumentar
”Lars Hertervig”
Mediacircus ved Jo Torgersen (tlf: 916 95 129)
Tildelt: 300 000

 

Filmen:
Utskrevet som uhelbredet fra Gaustad sykehus blir Lars Hertervig en utstøtt. Fri fra borgerlige konvensjoner blir han en moderne, eksperimenterende maler – langt forut for sin tid

Lars Hertervig var den fattige kvekergutten som ble oppdaget av Stavangers rike menn og sendt på en klassereise til de peneste hjem og de beste malerskoler i Kristiania og Tyskland. Men klassereisen medførte problemer for en av våre største nasjonalromantiske malere. To år etter hjemkomsten fra Tyskland ble han lagt inn på Gaustad sykehus. Knapt to år senere ble han utskrevet som uhelbredet, 25 år gammel. Resten av livet levde han i fattigdom, utenfor det etablerte kunstmiljøet. Han fortsatte å male, men de nye maleriene hans ble sett på som bevis på hans sinnssykdom. Som barnerabbel, skapt av et sykt sinn.

Historien om Lars Hertervig er historien om en av våre største kunstnere som ble skjøvet ut i kulden og latterliggjort fordi han brøt med sin tids rådende idealer. I dag vet vi at Lars Hertervig var en av de første malerne som skildret de indre bildene, visjonene og fantasiene. 'Barnerabbelet' var en forløper til symbolismen og kanskje til om med for surrealismen.

Filmskaperne vil lage en engasjerende, dramatisert dokumentarfilm som forteller historien om Lars Hertervigs liv og som stiller spørsmålstegn ved mange av mytene som har blitt spunnet om ”den store kunstneren som ble en fattig, gal mann”.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Karl Johan Paulsen
Regikonsulent: Pål Øie
Kunstkonsulent: Holger Kofoed
Foto: Knut Aas
Produsent: Jo Torgersen og Eldar Nakken

 

 

Produksjonsstøtte kortfilm
”Haikeren”

DUOFilm ved Linda Bolstad og Marie Fuglestein (tlf: 451 81 132/ 451 81 131)
Tildelt: 355 000

 

Filmen:
Torgeir er en enkel og ensom sjel. For å gjøre noe med ensomheten plukker han opp en blind haiker. Han har ingen ambisjon om å kjøre ham ditt han skal, i stedet kjører han rundt med den blinde passasjeren for selskaps skyld.

Det blir et uventet møte mellom to ensomme mennesker, som sammen legger ut på en reise i natten. På en overraskende måte kan dette vise seg å være starten på et pussig vennskap

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Anders Teig
Foto: Bjørn Ståle Bratberg
Produsent: Linda Bolstad og Marie Fuglestein

 

 

Produksjonsstøtte kortfilm
”F.O.A.D”

Alligator ved Trude Refsahl (tlf: 55 21 40 50/ 934 27 513)
Tildelt: 300 000

 

Filmen:
Livet til Foad er for kjipt! Hver dag er en kamp for å overleve. Han forsøker seg som gateselger, men det er tøft å løpe etter bussene for å prøve å selge sigaretter til turistene. Foad får et brev fra broren som har klart å komme seg bort fra dette livet. Det gir næring til å finne en vei ut av uføret.

Ideen hans kan kanskje redde livet til flere enn han selv.

Denne kortfilmen, som skal spilles inn i Marokko, vil sette fingeren på noe viktig på en humoristisk måte. Flyktningestrømmen fra Afrika til Europa via småbåter på åpent hav er et daglig fenomen.

Hvorfor risikerer de livet i disse båtene? Dette er en historie om drømmen om et bedre liv og mye pågangsmot.

 

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Farzad Samsami
Linjeprodusent i Marokko: Latéfa El Berki
Produksjonsleder: Line B. Iversen
Klipp/ etterarbeid: TBA, Bergen
Produsent: Trude Refsahl og Njål Lambrechts

 

 

 

Produksjonsstøtte dokumentar
”Søsken i all evighet”
FIM Video ved Frode Fimland (tlf: 916 03 739)
Tildelt: 230 000

Filmen:
”Søsken i all evighet” vil bli en varm og poetisk dokumentar om søskenparet Magnar og Oddny, om lag 70 år gamle, som lever på en fjellgård i Naustdal i Sunnfjord. De driver familiegården slik den har vært drevet gjennom flere generasjoner. Sett fra utsiden kan det virke som om tiden står stille i livene deres, uten at de enser at den allikevel går fra dem. Høydepunktet i tilværelsen er da de hvert år tar med seg budskapen til sommerbeitene ved fjellsætra. Men alder og helse gjør at det er naturlig å stille spørsmålet om dette er siste gangen. Nylig fikk de brev fra en fjern slektning i Amerika. De måtte få oversatt og fikk vite at avsenderen gjerne vil komme på besøk neste sommer.

Dette er en liten, tilsynelatende triviell men allikevel spesiell historie om unike mennesker med et enestående forhold til livet rundt seg og tiden de lever i.

Nøkkelpersoner:
Manus: Karl Emil Rikardsen og Frode Fimland
Regi: Frode Fimland
Foto: Frode Fimland
Produsent Karl Emil Rikardsen

 

 

 

Produksjonsstøtte kortfilm
”Brødre”

DUOFilm ved Linda Bolstad og Marie Fuglestein (tlf: 451 81 132/ 451 81 131)
Tildelt: 365 000

 

Filmen:
Vi møter Erik og Pål over en kopp kaffe i byen. Erik har bedt Pål møte ham der for han har noe viktig å fortelle. Pål har også noe å fortelle Erik og tar fullstendig over samtalen og hører ikke på hva Erik har å si.

Historien handler om den vanskelige samtalen mellom to brødre som begge vil bruke arven fra sin mor, men på to ulike saker. Dette dramaet er skrevet på en organisk og realistisk måte med en lett humoristisk undertone. Dialogen skal være ekte og troverdig.  Ved å bruke enkle virkemidler som nærbilder og ulike kameravinkler vil intensiteten og tempoet i filmen øke med dialogen.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Tommy Næss
Foto: Nils Nesse
Lyd: Øyvind Rydland
Produsent: Linda Bolstad og Marie Fuglestein

 

Produksjonsstøtte dokumentar
”Fjortis og spirituell”
Semaforfilm ved Gunnbjørg Hage og Linda Hellevik (tlf: 472 87 880/959 06 842)
Tildelt: 300 000

 

Filmen:
Semaforfilm følger en gruppe konfirmanter i ett år. To fjortenåringer utforsker sitt forhold til religion. Den tvilende må forholde seg til den overbeviste, den pragmatiske til den tradisjonsbundne. Presten utfordrer tankene deres. Det blir en reise i kristne ritualer og liturgi, men kanskje mest av alt, en reise inn i seg selv. 
Semaforfilm skal lage en film for og med ungdom om et aktuelt, men menneskelig interessant og urørt tema.

 

Nøkkelpersoner:
Regi: Linda Hellevik og Gunnbjørg Hage
Foto: Gunnbjørg Hage
Lyd: Linda Hellevik
Klipp: Morten Øvreås
Musikk: Olav Øyehaug
Produsent: Semaforfilm v/ Linda Hellevik og Gunnbjørg Hage

 

 

 

Produksjonsstøtte dokumentar
”BØK”
Ibis film ved Lisbeth Dreyer (tlf: 53 50 60 90)
Tildelt: 400 000

 

Filmen:
”Verdens nordligste bøkeskog i cinemascope”. En liten skog i Hordaland er verdens nordligste naturlige bøkeskog. Skogen ble trolig plantet i vikingtiden. I dag er den et vernet landskap. Den isolerte forekomsten av bøkeskog ved en vestlandsfjord utgjør arenaen for dokumentarfilmen BØK. Den ensartede og isolerte biotopen med hundrevis av grå trestammer gir unike muligheter for filmatisk utforskning av skogens skiftende uttrykk gjennom rytme, lys og stemning. Filmen skal være uten dialog.

Med BØK følger filmskaperen Skule Eriksen opp sitt arbeid med å skildre norsk landskap på en filmatisk og poetisk måte, basert på skiftende lys og stemninger. Hans nylig avsluttete trilogi fra norsk kystlandskap, filmene FJORD, VINTERLYS og HORISONT, har vært blant de norske dokumentarfilmene som har blitt mest vist og mest prisbelønnet på internasjonale filmfestivaler det siste året.

 

Nøkkelpersoner:
Regi, foto og klipp: Skule Eriksen
Produsent: Lisbeth Dreyer

 

 

 

Produksjonsstøtte dokumentar
”Quatraro Mystery”
Piraya film Bergen ved Bjarte Mørner Tveit ( tlf:
40870587)
Tildelt: 350 000

 

Filmen:
I 1993 falt en liten, tykkfallen italiensk mann ved navn Antonio Quatraro ut av et vindu i et kontorbygg i Brussel. 59 år gamle Quatraro var sjef for EUs avdeling for tobakkssubsidier. Han var suspendert på grunn av mistanker om korrupsjon og svindel. Quatraro landet med hodet først på Rue de la Loi (Lovens gate). Et par dager etter han datt ut vinduet skulle han ha forklart seg for EUs interne granskningskommisjon om kartellvirksomhet, bindinger til mafiaen og svindel verd mangfoldige millioner av fellesskapets Euro. Det var lite sannsynlig at Quatraro arbeidet alene.

Hvorfor døde Antonio Quatraro? Dette spørsmålet driver filmen Quatraro Mysteriet. Tok han selvmord, drevet av depresjon og frykt, slik politiet og EU beroliget alle med? Eller ble han kastet ut vinduet for på den måten å avslutte etterforskningen og hindre ringvirkningene for de som eventuelt skulle bli trukket ut av skyggene og inn i offentlighetens lys?

Quatraro Mysteriet blir en internasjonal dokumentarfilm. Filmen regisseres av Jeppe Rønde (Swenkas) og Mads Brügger (Ambassadøren, Det Røde Kapell) og produseres av Piraya Film i co-produksjon med Peter Engel for Zentropa Real.

Nøkkelpersoner:
Manus/regi: Jeppe Rønde og Mads Brügger
Lyd: Øyvind Rydland
Stab: TBA Bergen
Produsent: Bjarte Mørner Tveit co-produsent: Zentropa Real v/ Peter Engel

 

 

 

Prosjektutvikling dokumentar
”Drone”

Flimmer film ved Lars Løge (tlf: 55 23 15 00/ 415 14 180)

Tildelt: 150 000

Filmen:
DRONE er en film om konsekvensene av robotrevolusjonen innen moderne krigføring. Vi står overfor en rask utvikling av våpenteknologi som sammenlignes med oppfinnelsen av atombomben, og vi er en del av et eksperiment med uante konsekvenser.

DRONE presenterer nye internasjonale perspektiv på juridiske og etiske problemer ved framtidas krigføring. Hva skjer når roboter forandrer krig og verden forøvring?

Nøkkelpersoner:
Regi: Tonje Hessen Schei
Foto: Christer Fasmer
Musikk: Olav Øyehaug
Produksjonsleder: Jonathan Borge Lie
Produsent: Johnny Holmvåg og Lars Løge

 

Tildelinger mars

Produksjon kortfilm
”Mamma er en superhelt”
DUOfilm ved Linda Bolstad og Marie Fuglestein
Tildelt: 375 000


Filmen:
”Mamma er en superhelt” handler om relasjonen mellom en datter og hennes mor. En datter ser opp til mamma som om hun er en superhelt og en mor ønsker alltid å være en superhelt for sin datter. I denne filmen blir det en vanskelig oppgave for moren. Virkeligheten er tøff og hard for henne i denne historien, som daglig nekter mennesker sine rettigheter fordi reglene i hennes arbeidsstilling tilsier det. Det eneste hun gjør er å vri på sannheten for sin datter.

Filmens tema berører at det ikke alltid er lett å være forbilde for en forelder. De aller fleste ønsker å være et menneske som både inspirerer og strever for å ivareta sine idealer. Dessuten å være utrustet med ydmykhet, empati og nysgjerrighet, og til og med våge å ta sjanser og kjempe for sine drømmer.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Michael Axelsson
Foto: Nils J. Nesse
Lys: Poul Iversen
Produsent: Linda Bolstad og Marie Fuglestein

 

Prosjektutvikling 2. dokumentar
”Kampen om Hardanger”     
Filmkollektivet ved Erlend Haarr Eriksson og Geir Netland
Tildelt: 90 000

Filmen:

Folk i de små bygdene innerst i den vakre Hardangerfjorden fortviler. Gigantiske strømlinjer reiser seg i landskapet rundt dem. Storsamfunnet har behov for mer energi. Lokalsamfunnene opplever at de har blitt overkjørt og at demokratiet svikter. I alle høringsrunder har det vært bred politisk enighet, både på kommune- og fylkesnivå, om at en sjøkabel i fjorden ville skåne den unike Hardangernaturen. Nå opplever bønder, lokalbefolkning og turister at natur og kulturlandskap blir ofret. Statnett bruker Energiloven som påskudd og overkjører lover innen kulturminnevern, naturforvaltning og lokalstyre.

Filmskaper Vigdis Nielsen vil med denne dokumentarfilmen komme nær innpå noen av de sentrale motstanderne av kraftlinjeutbyggingen. Hvorfor betyr denne naturen så mye for disse ildsjelene og hvorfor vekker denne saken så stort engasjement? Hva er det egentlig som står på spill, og hvor langt er de egentlig villig til å gå for å stoppe utbyggingen? Nielsen er selv fra Ulvik i Hardanger. Dette er en film om natur versus industri, lokaldemokratiet vs nasjonaldemokratiet og lokalsamfunnet vs storsamfunnet.

Produsent og klipper Erlend H. Eriksson har tidligere hatt et godt kunstnerisk samarbeid med prosjektets regissør Vigdis Nielsen, på den prisbelønte dokumentarfilmen "Olav H. Hauge - Den andre mannen". Som i filmen om Hauge, søker de i "Kampen om Hardanger" mot en kreativ prosess der de utforsker og søker
nye uttrykk.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Vigdis Nielsen
Foto: TBA, fra Hordaland
Timelapsefotograf: Jørn Haarr Eriksson og Erlend Haarr Eriksson
Klipp: Erlend H. Eriksson
Komponist: Nils Petter Molvær
Produsent: Geir Netland og Erlend Haarr Eriksson


Produksjon kortfilm
”Bilete av ein lyd”
Alligator ved Trude Refsahl
Tildelt: 100 000


Filmen:
Dette er en film om en eksentrisk mann som leter etter lyden av snø som daler og lander. Han leter hele livet sitt med tilhørende mer og mer moderne utstyr. Tilslutt lykkes han og han faller død om. Hva var det han hørte?

Nøkkelpersoner:
Manus: Hans Otto Nicolayssen, basert på teksten til Kurt Johannesen
Regi: Hans Otto Nicolayssen
Foto og klipp: Sjur Aarthun
Lyd: Øyvind Rydland
Skuespiller: Helge Jordal
Produsent: Trude Refsahl og Njål Lambrechts


Prosjektutvikling dokumentar
”Krigstraumet”     
Hero Media ved Hans Edvard Olsen
Tildelt: 75 000

Filmen:

”Krigstraumet” skal bli en dokumentar om noen av dem som mistet sine kjære som følge av russiske kidnappinger og drap på norske sivilpersoner i Finnmark og Troms under 2. verdenskrig. Dokumentaren skal søke å finne ut av hva som skjedde med dem som aldri kom hjem.

Noen av dem som ble tatt, har man aldri fått vite hvor ble av, mens andre kom tilbake fra Sovjetunionen etter krigen. Atter andre ble værende i Russland. Dette er en til nå ukjent side ved forholdet mellom Sovjetunionen og Norge under krigen.

I tillegg til å jobbe med dokumentarfilm, er produsenten historiker av utdanning og har dessuten vært involvert i dette stoffet hele sitt liv fordi hans far var en av dem som ble kidnappet på finnmarkskysten av russere 28. mars 1943 (da regissøren var tre uker gammel). Planen er å bruke dette personlige elementet i filmen. At en via produsenten føres videre til forskjellige steder og personer i søkingen etter ”spor” som kan kaste lys over det som skjedde

Nøkkelpersoner:
Regi: Kurt Sandvik
Foto: Birger Hillestad (+russisk fotograf på opptak i Russland)
Rådgiver på form og film: Turid Rogne
Praktisk tilrettelegger i Russland: Jelena Larionova
Produsent: Hans Edvard Olsen
Medprodusent, med særlig ansvar for Russland-delen: Magne Kveseth


Prosjektutvikling, dokumentar
”I keiserens kjølvann” (2 * 50)    
Ny Film ved Svein Rune Nyland
Tildelt: 100 000

Filmen:

I 2014 er det 100 år siden starten på 1. verdenskrig. I den forbindelse ønsker Ny Film AS og Filmmakeriet å lage en dokumentarfilm om keiser Wilhelm II sine norgesbesøk fra 1889 til krigens start. Datidens meste kjente person valgte å tilbringe oppsiktsvekkende mye tid på reise i de norske fjorder. Dette var en brytningstid for Norge. Fra å være i union med Sverige til å bli en selvstendig nasjon i et kontinent på randen av verdenskrig.
Keiser Wilhelm II var i sin regjeringstid en av verdens mektigste menn. Han ledet en stor, ny og fremadstormende nasjon som var verdensledende innen industri og forskning. Tyskland var blitt en utfordrer til store kolonimakter som Storbritannia og Frankrike. Likevel valgte keiseren å tilbringe en måned hvert år i over 20 år i en fattig utkant av Europa. Hvorfor kom han hit? Hva var det som tiltrakk ham? Hvilken betydning fikk besøkene for befolkningen i Norge? Hvilken betydning hadde han for nasjonalfølelsen og frigjøringstrangen? Dette vil være et portrett av et mangesidig og underlig menneske samt et bilde av en nasjon i emning. Det blir på mange måter det store i det lille.
Historien vil veksle mellom fortid og nåtid. Filmskaperne har sporet opp Keiser Wilhelm II sitt oldebarn Karl Friedrich von Hohenzolleren som de vil skal reise langs olderfarens rute langs kysten fra Oslo til Nordkapp. Von Hohenzolleren er jazz-musiker og de kan bruke det som en inngang i hans møte med befolkningen og de steder Keiseren jevnlig besøkte.

Nøkkelpersoner:
Research, manus, regi og klipp: Ingrid Ese Folkestad og Svein Rune Nyland

Historisk ansvarlig: Hans Olaf Brevig

Historisk konsulent: Svein Skotheim (nylig lansert bok om keiser Wilhelm II)

Co-produsent: Andre Folkestad (Filmmakeriet)

Produsent: Svein Rune Nyland (Ny Film AS)

Produksjonsstøtte dokumentar
”Gravity”
Flimmer film ved Lars Løge
Tildelt: 150 000

Filmen:

Filmen handler om basehoppingens far, Carl Boenish, og hans liv som grensesprengende utøver fram til han døde i Trollveggen. Det er også en kjærlighetshistorie mellom ham og hans kone, Jean, som to dager etter hans død, hoppet fra samme sted, og overlevde.

Gravity skal også bli en kjærlighetshistorie om hvordan det føles å la seg falle. Dette skal på ingen måte være en film om døden. Men om essensen i livet. Frihet. Om hvordan det føles, i et øyeblikk, å trosse gravitasjonen - og fly.

Denne dokumentaren vil fortelle historien om sportens fødsel og vekst i popularitet. Filmen vil vise noen av de første hoppene, arrestasjonene og triumfene til basehoppets grunnleggere. Det arbeides med å få laget både en TV-versjon og en kinoversjon av dokumentaren.

Nøkkelpersoner:
Regi: Marah Strauch
Foto: Nico Poulsson
Lyd: Per Hansen
Musikk: Kaada
Produksjonsleder: Line Iversen
Co-produsent: Gravity Film LTT v/ Marah Strauch og Eric Bruggermann
Produsent: Lars Løge


Produksjonsstøtte kortfilm
"Drypp"
Zarepta Film Production AS v/Siv Aksnes og Niels Peter Hærem
Tildelt: 350 000

Filmen:

”I en virkelighet hvor kjærlighet og hengivenhet er mangelvare og begrenses
av rasjoneringskort, nekter unge Benjamin å leve etter myndighetenes regler.”

Filmens handling finner sted i et parallelt univers som ligner vårt, men der
myndighetene har innført rasjonering på hengivenhet/kjærlighet. Med et hardt
og følelseskaldt univers som bakteppe ønsker regissøren å lage en varm og
humoristisk film med en emosjonell kjerne.

Filmen er en blanding av samfunnssatire, kjærlighetshistorie og drama, og
peiler seg i hovedsak inn mot et ungt voksent publikum, selv om den også vil
passe for eldre voksne.

Nøkkelpersoner:

Manus og regi: Jade Hærem Aksnes
Produsent: Siv Aksnes og Niels Peter Hærem


Produksjonsstøtte dokumentar
”Keiseren”
Lene Løtvedt as ved Lene Løtvedt
Tildelt: 80 000


Filmen:
I løpet av noen hektiske år på 1970-tallet ble skipsreder Hilmar Reksten en av landets mest kjente, og beryktede, personer. Da NRK sendte et lengre TV-intervju med Reksten i 1975, lå gatene i Oslo sentrum folketomme. Det var ikke uten grunn. Hilmar Reksten var et eventyr. En mediesky gigant. Blant verdens fire-fem største skipsredere. En mann som en gang i tiden hadde ruslet fattig rundt i gatene i Bergen. En Askeladden-figur. I 1975 sto han plutselig foran stupet, drevet dit av dumdristige spekulasjoner. Hilmar Reksten er det nærmeste vi har kommet en "Tycoon" her i landet - han var en skipsreder og forretningsmann som grenser opp til det fiksjonelle: Han var skruppelløs, egenrådig, eksentrisk og sprenglest kulturmesen. Men det store mysteriet forble uoppklart: Hvordan kunne Hilmar Reksten komme så høyt, for å falle så dypt. Det er det denne filmen vil finne svar på.
Filmen vil bli 50 min og har premiere på NRK.

Nøkkelpersoner:
Regi: Lars Skorpen

Manus/ research: Hans Mjelva
Klipp: Sergio Ramirez

Produsent: Lene Løtvedt


Prosjekter tildelt støtte til langfilm/tv-serier med midler fra Bergen kommune:

Prosjektutvikling dokumentarserie (4 x 50 min)
”Don´t mention the war”
Den siste skilling ved Kristine Knudsen
Tildelt: 150 000

Filmen:

Tyskland har siden middelalderen vært Norges viktigste handelspartner og nærmeste kulturelle utland utenfor Skandinavia. Norske kunstnere studerte og arbeidet i Tyskland, og Tyskland ble kunstnernes utstillingsvindu mot verden. Den norske nasjonsbyggingen er utenkelig uten tyske impulser og det nære forholdet til tysk kultur. Norske ingeniører utdannet seg der og utviklingen av et norsk borgerskap og norsk industri kan bare forstås i lys av de nære båndene til Tyskland. Et årtusenlangt kjærlighetsforhold brøt sammen i april 1940. Mange tiår senere begynner en forsiktig tilnærming, men knapt noen nasjon har båret på et større hat og bitterhet mot Tyskland og tyskere etter 2.verdenskrig enn Norge.
Filmskaperne vil bruke anekdoter, situasjoner og kontraster (ikke en kronologisk historiefortelling, men kontrastere ulike historiske epoker og fenomener) og ønsker samtidig å ha et tydelig fortellerståsted i samtiden ved at alle enkeltfortellinger brettes ut i vår tids omgivelser mer enn gjennom dramatiseringer. Selskapet har innledet tidlig samtaler med NRK og tenker nasjonalt, men har også planer om å presentere prosjektet for tyske TV-stasjoner i utviklingsfasen.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Per Christian Magnus og Karl Johan Paulsen
Researcher: Ingvild Evjemo
Konsulent: Tom Streuber
Produsent: Kristine Knudsen


Prosjektutviklings/manusstøtte, dokumentarserie:
”Norsk Fiskerihistorie”
Alligator ved Trude Refsahl
Tildelt: 150 000

Filmen:

”Historien om de norske fiskerier er flere tusen år gammel, og det vil være uten mening å beskrive utviklingen av Norge som nasjon uten at fiskeriene er med som den kanskje viktigste forutsetning.”

Denne serien skal bestå av 8-10 enkeltprogrammer som fra et historisk perspektiv skal beskrive fiskerienes betydning for landet rent demografisk; for bosetningen langs kysten, utvikling av fiskeriene som nærings- marin- og fiskeriforskning, miljø- og ressursforvaltning, og – gjennom de senere år – utvikling av oppdrett og havbruk.

Målgruppen for serien er et alminnelig norsk TV-publikum. Det vil derfor være viktig at serien får en allmenn, underholdende og folkelig form slik at vi når et bredt publikum. For at prosjektet skal fange et bredt publikum med en TV-serie som både skal inneha historisk tyngde og være fiskerifaglig korrekt, vil det i utviklingsfasen av programmene bli arbeidet mye med formidlingsform og fortellergrep.

Nøkkelpersoner:
Konseptutviklere: Jarle Holmelid, Gunnar Vikene og Hans Dragesund
Manus: Jarle Holmelid
Produksjonsleder: Line B. Iversen
Produsent: Hans Dragesund og Trude Refsahl


Prosjektutviklings/manusstøtte, dokumentarfilmserie /transmediaprosjekt:
”Bergen i middelalderen - et transmediaprosjekt”
Arkikon ved Ane Bysheim
Tildelt: 50 000

Filmen:

Transmediaprosjektet omfatter en dokumentarfilm/serie, en virtuell byopplevelse og en augmented reality historisk by-guide app for smarttelefon. Prosjektet tar utgangspunkt i en 3d rekonstruksjon av Bergen i middelalderen, som Arkikon i 2011 utviklet i samarbeid med Riksantikvaren og Byantikvaren i Bergen.

Det skal utarbeides et hovedmanus med de historiske og politiske hendelsene i Bergen fra 1000-tallet frem til 1350. Videre skal personene omtalt i disse hendelsene utvikles som karakterer, i tillegg til oppbygning av konkrete karakterer som vanlige innbyggere i den historiske epoken.

Prosjektet vil ende i tre forskjellig grunnmanus: spill/virtuell verden, AR guiding og dokumentar/dokumentarserie.

Nøkkelpersoner:
Manus/ fagpersoner: Gunnar Staalelsen, Erling Gjelsvik, byhistoriker Geir Atle Ersland, fagarkeolog Heming Hagen fra byantikvaren samt Arkikon
Regi: Ragnar Løken Børsheim
Produsent: Ane Bysheim


Prosjektutvikling dokumentarserie
”Elle Melle”
Pandora ved Morten Offerdal
Tildelt: 125 000

Filmen:

1 av 3 mellom 18 og 39 år ønsker i dag å flytte fra byen. Hvorfor? I dokumentarserien Elle Melle følger Pandora mennesker som gjør det. De vil lage en dokumentarserie om hvorfor unge forlater storbyer og flytter til Selje.

Det er stort sett eldre mennesker som har bodd her til nå. Hvordan blir de nye tatt i mot? I serien vil vi bli kjent med mange personligheter. De er avhengig av hverandre for å skape et godt miljø, men ikke alle er enige om hva som er veien videre. Vil de greie å utvikle stedet sammen?

Pandora Film vil lage en dokumentarserie i seks deler som følger de nye tilflytterne i Selje. De vil følge dem mens de bryter opp, ogsøker å realisere drømmen de flytter dit for. Drømmen om å starte noe eget,drømmen om å kunne bestemme over egen tid, drømmen om å leve tettere på naturen og drømmen om den store bølgen.

Nøkkelpersoner:

Regi: Andrea Friestad Nyland
Foto: Jan Inge Mevold Skogheim
Klipp: Christian Dahl
Produsent: Morten Offerdal


Prosjektutvikling langfilm
”Privatlivets fred”
Mer Film as ved Maria Ekerhovd
Tildelt: 140 000

Filmen:

Det førtidspensjonerte arkitektparet Ulf og Line Berge føler at villaen blir for stor når deres datter og barnebarn flytter ut. Det samfunnsengasjerte paret bestemmer seg for å leie ut kjellerleiligheten til noen som virkelig trenger husrom. Etter stor pågang faller valget til slutt på Maria, en kvinnelig student i tjueårene med utenlandsk opprinnelse. Sent en kveld ringer en bekymret nabo som har observert unaturlig mange menn på besøke hos den nye leieboeren deres. Paret vil i det lengste tro det beste om Maria, men når Ulf tvinges til å røpe en ubehagelig hemmelighet for Line begynner den trygge hverdagen deres å krakelere. Snart tvinges de til å krysse grenser for å opprettholde sin besteborgerilige fasade. Avgrunnen er nærmere enn de kunne forestille seg.

Privatlivets fred handler om hva som kan skje med mennesker under sterkt press. Når i utgangpunktet gode mennesker blir i stand til å begå onde gjerninger for å opprettholde sin fasade. Pål Øie har god erfaring med kort- og langfilmer som beveger seg på det psykologiske plan. I Privatlivets fred utforsker han dette enda dypere.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Pål Øie
Produsent: Maria Ekerhovd


Manusutvikling langfilm
”Skyggeprinsessen”
Anne Helene Søyseth
Tildelt: 25 000

Filmen:

Skyggeprinsessen er en spøkelsesfilm for barn, fra et gammelt teater i våre dager. Når 12 år gamle Saga, datteren til teaterets diva, blir truffet av det utrangerte sceneteppet fører det til at hennes skygge blir skilt fra kroppen, og hun blir fanget i en underlig skyggeverden.

Uten å si mer om handlingen, kan vi røpe følgende: Filmen ender i en teaterpremiere ingen kommer til å glemme, hvor alle ser de levende og døde spille sammen. Bare denne ene gangen før skyggene forsvinner for alltid.

Anne Søyseth søker om støtte til manusutvikling og workshop. Workshopens medvirkende er manuskonsulent Britt Harrison (NSSP) og Ingrid Lill Høgtun. Sistnevnte er erfaren med internasjonal kontakt og er i dialog med internasjonale salgsagenter. Søyseth har tidligere mottatt reisestøtte fra oss fordi hun deltok sammen med 5 andre filmforfattere i et nordsjøisk filmmanusutviklingsprosjekt (NSSP), som hadde samling i Kent i november og Berlin nå i februar. Prosjektet munnet ut i at de pitchet for europeiske produsenter og salgsagenter med tanke på co-produksjon, og har nå seriøse avtaler på gang. Særlig aktuell er Trust Nordisk.

Nøkkelpersoner:
Manus: Anne Helene Søyseth, etter en idé av Anne Kjersti Bjørn
Manuskonsulent: Britt Harrison (NSSP)


Prosjektutvikling dokumentarserie
”Grand Tours of Scotland goes to Norway”
Pandora ved Morten Offerdal
Tildelt: 125 000

Serien:

Norge og Skottland er to små land skilt av et kort stykke hav. Dette havet har nordmenn og skotter krysset i over tusen år. Vi har kysset for å plyndre. Vi har krysset for å krige. Men oftest har vi krysset det som venner og gode naboer. Og noen av dem som krysset Nordsjøen, forandret landet de kom til for alltid.

Historikeren Paul Murton, som er en av programlederne, er selv et resultat av det nære forholdet mellom Skottland og Norge. Hans mor er skotsk og hans far bergensk. Han er både utenlandsk turist og litt lokalkjent + snakker norsk. På ferden vil han følge fotsporene til alt fra skotske armeer og heksejegere til skotten som lærte beboerne i Stranda å sette pris på de fantastiske fjellene de bodde ved.

Programserien er i en tidlig utviklingsfase, men noen fascinerende fortellinger har allerede fanget produsentenes interesse. Muligheten er derfor stor for at vi blir tatt med til Øye på Sunnmøre, Åndalsnes og Bergen. ( Bergen pga. de to etterkommerne etter den gæliske klanen Mac Griogair, Edvard Grieg og Nordahl Grieg). Og helt sikkert Ålesund, Sunnmørsalpene, Geiranger, Lærdal, Jotunheimen, Kringen, Gudbrandsdalen Nordkapp, Vardø, Troldhaugen, Jærstrendene m.m.
Serien lages både for det norske og britiske tv-markedet, og er et samarbeid mellom det skotske produksjonsselskapet Timeline og det bergenske produksjonsselskapet Pandora Film.

Nøkkelpersoner:
Manus: Paul Murton og Lars Petter Gallefoss
Regi: Morten Offerdal
Foto: Geir Wikse
Klipp: Fraser Keddie
Produksjonsleder: Arlene Jeffrey
Produsent: Morten Offerdal


Manusutvikling langfilm, barn og unge
”SODA”
Alligator ved Trude Refsahl Tildelt: 125 000


Filmen:
Dette skal bli en spenningsfilm for barn fra 12 til 14 år. Det skal også bli en historie om håp, og om det å aldri gi opp. Tommy er en mørkredd 12 år gammel speidergutt og datanerd, som kommer på sporet av et gammelt ransutbytte som skal være gjemt i Kanadaskogen. Tommy bor sammen med sin far og bror. Far gjør hva han kan for å ta seg av sønnene sine, men han er tidligere rusmisbruker, og han sliter for å få det til å gå rundt i hverdagen, mens samfunnet rundt han svømmer over av penger. Da far blir uhelbredelig syk, søker Tommy overalt på internett for å se om det kan finnes en kur. Han finner en mulig kur, men den vil koste over en million kroner. De prøver å få lån i banken, men det er umulig når de ikke kan stille noen sikkerhet. Tommy begir seg ut i den mørke skogen for å lete etter ransutbyttet, som er på 50 millioner kroner og har en finnerlønn på 2 millioner. Han oppdager fort at det er flere som er på jakt etter utbyttet. For bare kort tid siden slapp ranerne ut av fengselet, og en annen guttegjeng på stedet begynner også å sirkle seg inn mot der pengene er gjemt.

Prosjektet er ett av tre prosjekter som deltok i Equinox-workshopen i Bergen i november 2011.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Morten Evelid
Produsent: Trude Refsahl

 

Februar

Prosjektutvikling animasjon

”Sangerinnen, Kapteinen og Piloten”
Aldeles ved Turid Rogne
og Elisabeth Kleppe
Tildelt: 90 000

 

Filmen:
Filmens tema er vennskap, og målgruppen er barn fra fire til ti år.

Sangerinnen, kapteinen og piloten er en leken animasjonsfilm for barn som handler om hvordan vi av og til gjør rare ting for å vinne venner. Filmen er inspirert av universet til Professor Balthazar og omhandler vennskap og rivalisering, små og store følelser fortalt på en lettfattelig og naivistisk måte.

Dette er Aldeles første animasjonsprosjekt, men de har med seg en meget erfaren regissør på laget. Animatør Øyvind Tangseth har lang erfaring som animatør, og var blant annet animasjonsregissør på den første sesongen av “Vennebyen”. Han har også vært animatør på bl.a. Fri Jimmy, Elleville Elfrid, Pelle Politibil, Elias og kongeskipet.

Nøkkelpersoner:
Regi: Øyvind Tangseth
Manus: Øyvind Tangseth
Produsent: Turid Rogne og Elisabeth Kleppe

 

Prosjektutviklingsstøtte, dokumentar:

”Tbilisi NÅ”
Kamida Film ved Ida Kleppe

Tildelt: 75 000

Filmen:
Tbilisi NÅ handler om to kvinner i Georgia - bestemor og barnebarn. Bestemoren bor i en storslagen leilighet fra før-kommunistisk tid. Hun bruker all sin tid og alle sine midler på å gjenskape livet som hennes høyborgerlige foreldre levde. Barnebarnet utdanner seg i Paris, hun er framtidsrettet, og ønsker en bedre framtid for Georgia. I denne filmen møter vi dem i leiligheten til bestemoren når barnebarnet er hjemme på besøk. Det eneste de kan bli enige om, er at samtiden ikke yter Tbilisi rettferdighet.

Tema i filmen er å ikke finne seg til rette i sin samtid. Det handler om å lengte tilbake til en svunnen tid på den ene siden, og å ønske seg en framtid som er bedre enn nåtiden på den andre. Bakteppet for filmen er Tbilisi i Georgia som har gjennomgått store politiske omveltninger i løpet av de siste hundre årene. Byen ligger langs den Øvre Silkeveien, og likner på et Paris i forfall.

Ingrid Berven har bred erfaring innen visuell kunst, og filmen vil bli laget med en svært bevisst estetikk.

Nøkkelpersoner:
Manus: Ingrid Berven
Regi: Ingrid Berven og Ida Kleppe
Klipp: Andrea Fristad Nyland
Produsent: Ida Kleppe

 

Prosjektutvikling, 2. gang dokumentar:

”Søsken i all evighet”
FIM Video ved Frode Fimland
Tildelt: 100 000

Filmen:
Filmen handler om søskenparet Magnar (72) og Oddny (69) som driver slektsgården Kleiva i Naustdal, Sunnfjord. De lever tett på hverandre og med dyrene sine.  Lite er forandret siden de overtok gården etter foreldrene. Men nå har de fått ny kassettspiller og mobiltelefon. Og nylig fikk søskenparet et brev fra en fjern slektning i Amerika som de har fått oversatt. Der fikk de vite at avsenderen gjerne ville komme på besøk neste sommer. Dette er en liten, tilsynelatende triviell men allikevel spesiell historie om unike mennesker med et enestående forhold til livet rundt seg og tiden de lever i. Det vil bli en poetisk og vakker film om forholdet mellom mennesker og natur og om tiden som går, tilsynelatende uten å bevege seg.

Nøkkelpersoner:
Manus: Karl Emil Rikardsen og Frode Fimland
Regi: Frode Fimland
Foto: Frode Fimland
Produsent: FIM Video v/ Frode Fimland og Relation04 Media v/ Karl Emil Rikardsen

 

Prosjektutviklingsstøtte, dokumentar:

”Tilbake til Burma”
Aldeles ved Elisabeth Kleppe

Tildelt: 125 000

Filmen:
En dag skal The Democratic Voice of Burma (DVB) vende hjem. Det har journalistene i DVB drømt om helt siden den første radiosendingen deres gikk på luften fra Norge til Burma i 1992. Etter over 20 år i eksil ser drømmen endelig ut til å bli virkelig: Burma har tatt de første stegene i retning av et demokratisk land og veien er i ferd med å åpne seg for å vende tilbake. Men hva må egentlig til for at et folk som gjennom et halvt århundre har blitt undertrykt i et av verdens verste diktatur skal kunne bli fritt?

I filmen Tilbake til Burma vil vi følge demokratiets fødsel i Burma gjennom burmeserne i DVB. Vi vil oppleve deres første møte med hjemlandet etter mange år i eksil og følge arbeidet deres med å flytte radio- og tv-kanalen fra Norge til Burma som den første frie nyhetskringkasteren i hjemlandet på 50 år.

Filmen er en oppfølger til "Burmas stemme" av samme regissør.

Nøkkelpersoner:
Manus og regi: Turid Rogne
Produsent: Elisabeth Kleppe

 

Produksjon kortfilm

”Høsten”
Alligator ved Trude Refsahl

Tildelt: 300 000

Filmen:
Høsten er basert på boken ”Høstreise” av Eli Sol Vallersnes.

Manusforfatter og regissør Ina Therese Grevstad har basert manuset på en del av problemstillingen fra boken, og fra egne erfaringer fra jobb på eldresenter. Den handler om det å eldes, om det å ikke bli hørt lenger, om å bli glemt, og om kroppen som svikter.

Sigrid er 89 år. Etter en hofteoperasjon, blir det vanskeligere for henne å være alene. Hun har holdt seg kun inne, og har nå begynt å surre ting til, og kan ikke ta vare på seg selv. Hun mister grepet om sitt eget liv, og finner det igjen som et objekt i en institusjonalisert omsorgsverden.

Nøkkelpersoner:

Manus og regi: Ina Therese Grevstad
Produksjonsleder: Line Iversen
Produsent: Njål Lambrechts og Trude Refsahl

 

Prosjektutvikling animasjonsfilm

”Drakter og rumpetroll”
Hammerhai ved Jan Otto Ertesvåg

Tildelt: 199 500

Filmen:
Drakter og rumpetroll blir en animert kortfilm. Filmen handler om barn som opplever at en av deres foreldre sitter i fengsel. Gjennom intervjuer har barn fortalt hvordan de opplever den situasjonen de har havnet i. Intervjuene danner lydsiden i filmen, og så billeddlegges filmen med animasjon. På den måten kan barna være anonyme. Animasjon gir filmskaperne friheten til å bevege seg ganske fritt i et tema som kan være vanskelig for de involverte og de kan ta i bruk symboler og assosiasjoner.

Målsetningen til filmskaperne er også at dette blir en film som de medvirkende barna vil være stolt av å være med i.

Kajsa Næss og Jan Otto Ertesvåg har konsultert hverandres produksjoner siden 90-tallet. De har jevnlig faglige diskusjoner, og har fått en felles filmkunstnerisk forståelse. De har tidligere også samarbeidet innenfor oppdragsfilm og reklame. Både mens Ertesvåg bodde i Oslo og etter han flyttet tilbake til Sunnmøre. Med dette prosjektet ønsker de å ta samarbeidet et skritt videre, i form av dette kunstnerisk ambisiøse fellesprosjektet. Vi vurderer derfor dette prosjektet som et prosjekt med tydelig forankring i regionen.

 

Nøkkelpersoner:
Manus: (intervjuere) Ingvil Giske og Kajsa Næss
Regi: Kajsa Næss
Animasjon: Jan Otto Ertesvåg med flere
Musikk/komponist: Kim Hiorthøy
Produsent: Jan Otto Ertesvåg co-produsent: Mikrofilm v/ Lisa Fernley

 

Prosjektutvikling dokumentar

”Alltid til salgs”
Pandora ved Morten Offerdal
 
Tildelt: 125 000

Filmen:
Hvert døgn utsettes ofre for menneskehandel for gjentatte voldtekter – i Norge. Kyniske bakmenn tjener grovt på norske kunder som ukritisk kjøper sex og dermed holder liv denne lukrative virksomheten, en milliardindustri som i følge FN har passert narkotikahandel i omfang. En ofte brutal slavehandel som nå er den nest største illegale økonomien i verden, etter våpenhandel. En anslår antall ofre til 4 millioner i året, særlig kvinner og barn er utsatt.

Denne filmen skal bli en nær, ekte og tankevekkende beskrivelse av handelen med mennesker. Vi skal møte et offer for menneskehandel, og bli med inn i hennes verden - av fine og gullkantede løfter som endte i vold, trusler og tvangsprostitusjon. Vi skal møte en av bakmennene og få vite hvorfor personen gjør dette. Er personen bare ond eller er kanskje også vedkommende ett offer? Vi skal også møte en person som har viet livet sitt til å bekjempe menneskehandel. Han tar oss med til kjernen av problemet: markedet som ikke slutter å eksistere til tross for sexkjøpsloven. Men når ikke et forbud mot kjøp av sex hjelper – hva kan da stoppe menneskehandelen?

Nøkkelpersoner:
Regi: Haakon Eliassen
Manus/co-regissør/prosjektleder: Ida Kleppe
Produsent: Morten Offerdal